Make your own free website on Tripod.com

7

ASAS  MORAL  UNTUK MANUSIA  SEJAGAT

 

 

 

ASAS  MORAL  UNTUK MANUSIA  SEJAGAT____________________________________ 1

Memahami sifat semulajadi manusia______________________________________________ 1

Memahami ciri kehidupan______________________________________________________ 2

Perlunya suatu agama_________________________________________________________ 3

Mencari satu tujuan hidup______________________________________________________ 4

Kesedaran__________________________________________________________________ 4

Buddhisme untuk manusia dalam masyarakat____________________________________________________ 6

Cara hidup Buddhis untuk yang berumahtangga__________________________________________________ 8

 

 

 

Apakah Tujuan Hidup ?

 

Manusia menduduki tangga tertinggi pada pokok evolusi. Terpulanglah kepada manusia untuk menyedari kedudukannya dalam alam dan memahami makna sebenar hidupnya.

 

Untuk mengetahui tujuan hidup, terlebih dahulu kamu perlu mengkaji subjek ini melalui pengalaman dan celik minda. Barulah kamu akan menemui makna hidup yang sebenar. Panduan boleh diberi, tetapi kamu sendiri mesti mewujudkan keadaan-keadaan yang perlu agar kesedaran ini timbul.

 

Untuk menemui tujuan hidup, ada beberapa pra-syarat agar kesedaran ini timbul. Pertama, kamu mesti memahami sifat semula jadi manusia dan ciri-ciri kehidupan. Kemudian, kamu harus memelihara ketenangan dan ketenteraman minda (dengan bantuan agama). Apabila syarat-syarat ini dipenuhi, jawapan yang dicari-cari akan datang bagaikan bayu yang membelai muka.

 

Memahami sifat semulajadi manusia

 

Kebijaksanaan manusia telah membolehkan mereka menjejakkan kaki di bulan dan menemui perkara-perkara yang menakjubkan dalam alam semesta, tetapi manusia belum lagi mengkaji cara mindanya bekerja. Manusia masih belum mempelajari cara memperkembangkan mindanya ke potensi maksima untuk memahami sifat sebenar mindanya.

 

Selagi keadaan ini berterusan, manusia akan terus diselubungi oleh kejahilan. Dia tidak tahu siapakah dirinya yang sebenar atau apa yang patut dilakukan. Akibatnya dia menyalahfahami semua perkara dan bertindak berdasarkan tafsiran yang salah. Adakah sukar untuk kita mempercayai bahawa seluruh tamadun kita dibina berdasarkan tafsiran yang salah ini? Kegagalan memahami kewujudan dirinya menyebabkan manusia menggunakan satu identiti yang palsu, bongkak dan egois serta berlagak sebagai apa yang bukan dirinya atau apa yang di luar kemampuannya.

 

Manusia mesti berusaha mengatasi kejahilannya untuk mencapai kesedaran dan pencerahan. Semua manusia agung dilahirkan sebagai manusia daripada rahim ibu, tetapi mereka berusaha gigih sehingga mencapai keagungan. Kesedaran dan pencerahan tidak boleh dicurahkan ke dalam hati manusia  bagaikan air dicurahkan ke dalam tangki. Malah Buddha juga terpaksa memperkembangkan mindaNya untuk memahami sifat manusia yang sebenar.

 

Manusia boleh mencapai pencerahan iaitu menjadi seorang Buddha jika dia bangun dan sedar sepenuhnya daripada 'mimpi' yang direka cipta oleh mindanya yang jahil. Dia mesti menyedari bahawa dirinya pada masa kini merupakan hasil daripada pengulangan pemikiran dan perbuatan yang tidak terkira bilangannya. Dia bukan sesuatu yang dipasang-siap: dirinya senantiasa tertakluk kepada proses pembentukan dan perubahan. Dalam proses perubahan inilah terletaknya masa depan manusia, kerana ini bermakna dia boleh membentuk perwatakan dan masa depannya melalui pilihan perlakuan, percakapan dan pemikirannya . Sesungguhnya, dia adalah jelmaan pemikiran dan perbuatan yang dilakukannya. Manusia menduduki tangga tertinggi pada pokok evolusi. Terpulanglah kepada manusia untuk menyedari kedudukannya dalam alam dan memahami makna sebenar hidupnya.

 

Memahami ciri kehidupan  

 

Kebanyakan orang tidak suka menghadapi kenyataan hidup dan lebih suka mendodoikan diri dengan mimpi dan khayalan manis yang memberi mereka satu perasaan selamat yang palsu. Mereka menganggap bayang-bayang sebagai objek sebenar. Mereka tidak menyedari bahawa  hidup bukan satu kepastian, tetapi kematian adalah satu kepastian. Salah satu cara untuk memahami erti kehidupan ialah dengan berhadapan dan memahami kematian yang hanya merupakan satu penamat sementara ke satu lagi kewujudan sementara. Tetapi kebanyakan orang tidak suka malah tidak ingin mendengar perkataan 'mati'. Mereka telah lupa bahawa kematian pasti akan tiba, sama ada disukai atau tidak. Renungan ke atas kematian dengan sikap yang betul akan memberikan seseorang keberanian dan ketenangan serta kesedaran mengenai ciri semula jadi kewujudan.

 

Selain daripada memahami kematian, kita juga harus mempunyai kefahaman yang lebih jelas mengenai erti kehidupan. Hidup yang kita jalani tidaklah sentiasa selicin yang diharapkan. Kita selalu menghadapi masalah dan kesusahan. Kita tidak harus takut kerana dengan menyelami sifat sebenar masalah dan kesusahan ini akan mencelikkan akal kita mengenai erti kehidupan. Kebahagiaan duniawi seperti kekayaan, kemewahan serta kedudukan yang dihormati yang dikejar oleh kebanyakan orang adalah maya semata-mata. Kenyataan tentang pertambahan jualan pil tidur dan pil ketenangan, bilangan kemasukan ke hospital mental dan bilangan kes bunuh diri telah cukup untuk membuktikan bahawa kita harus mencari kebahagiaan sebenar di luar kebahagiaan duniawi dan kebendaan.

 

Perlunya suatu agama

 

Untuk memahami tujuan sebenar hidup, seseorang adalah dinasihati supaya memilih dan mengikut satu sistem etika-moral yang menghalang seseorang daripada berbuat jahat, menggalakkannya berbuat baik dan membolehkannya dia menyucikan minda. Pendek kata, sistem ini dipanggil 'agama'.

 

Agama adalah ekspresi seorang manusia yang berusaha: kuasa teragung seseorang, membawanya ke arah kesedaran diri. Ia berupaya menjadikan seseorang yang bersifat negatif kepada yang berkualiti positif. Ia menjadikan yang keji kepada yang mulia; yang mementingkan diri kepada yang tidak mementingkan diri; yang sombong kepada yang rendah hati; yang angkuh kepada yang sabar; yang tamak menjadi dermawan; yang kejam menjadi yang baik hati; dan yang subjektif kepada yang objektif. Setiap agama walaupun yang tidak sempurna, merupakan lambang yang membawa seseorang ke tahap yang lebih baik. Sejak dahulu agama merupakan sumber inspirasi seni dan kebudayaan manusia. Walaupun banyak jenis agama telah wujud dalam sejarah dan telah lenyap dan dilupai, tetapi setiap agama itu telah memberi sumbangan yang tertentu terhadap kemajuan manusia.

 

Agama Kristian telah membantu memajukan Barat, kemerosotan pengaruhnya menandakan kejatuhan semangat Barat (accidental spirit). Buddhisme yang menbentuk sebahagian besar daripada tamadun Timur sejak lama dahulu, masih merupakan satu daya penting.  Pada zaman sains dan teknologi ini, pengaruhnya berkemungkinan besar akan bertambah luas dan meningkat kerana ia bukan sahaja tidak pernah berkonflik dengan pengetahuan moden, malah ia telah meliputi atau melampaui kesemuanya dengan cara yang tidak pernah dan tidak mungkin dilakukan oleh sistem pemikiran yang lain. Orang barat cuba menakluki alam semesta untuk tujuan kebendaan. Buddhisme dan falsafah Timur berusaha untuk mencapai keharmonian dengan alam atau kepuasan rohani.

 

Agama mengajar seseorang cara menenteramkan deria-deria dan menenangkan hati dan minda. Rahsia menenteramkan deria-deria ialah dengan melenyapkan hawa nafsu yang merupakan punca ketidakpuasan kita. Adalah penting untuk berpuas hati. Semakin banyak harta yang dikejar, semakin menderita seseorang itu. Harta tidak membawakan kebahagiaan kepada manusia, kebanyakan orang kaya di dunia ini menghadapi pelbagai masalah fizikal dan mental. Dengan semua duit yang dimiliki, mereka tetap tidak dapat membeli satu penyelesaian untuk masalah-masalah mereka. Sebaliknya, manusia paling miskin yang faham akan erti 'puas hati' mungkin akan lebih menikmati kehidupannya berbanding dengan orang yang paling kaya. Bak bunyi sajak berikut:

 

' Ada yang berharta banyak tapi masih kepingin

 Aku tiada berharta tapi tidak kepingin  ;

 Walau banyak dimiliki tapi mereka miskin

 Sedikit aku miliki tapi aku kaya.

 Mereka miskin, aku kaya;

 Mereka meminta, aku memberi;

 Mereka kekurangan, aku kecukupan;

 Mereka merana, aku terus hidup.

 

Mencari satu tujuan hidup

 

Matlamat hidup individu berbeza-beza. Seorang pelukis mungkin bermatlamat untuk menghasilkan lukisan agung yang berkekalan selepas ketiadaannya. Ahli sains mungkin mahu menemukan suatu hukum, membentuk teori baru atau mereka cipta mesin baru. Ahli politik mungkin ingin menjadi perdana menteri atau presiden. Eksekutif muda pula mungkin bercita-cita untuk menjadi pengarah urusan sebuah syarikat antarabangsa. Walau bagaimanapun, apabila ditanya sebab pelukis, ahli sains, ahli politik dan eksekutif muda kenapa mereka bermatlamat demikian, mereka akan menyatakan bahawa pencapaian ini akan memberi kebahagiaan dan satu tujuan hidup kepada mereka. Setiap orang mahukan kebahagiaan dalam hidup. Namun pengalaman berkali-kali menunjukkan bahawa untuk mencapainya amatlah susah.

 

Kesedaran

 

Setelah kita menyedari sifat kehidupan (yang berciri kurang sempurna, sentiasa berubah dan ketiadaegoan) dan sifat ketamakan manusia serta cara mereka memuaskan ketamakan diri, kita akan faham kenapa kebahagiaan yang dicari-cari oleh ramai orang, begitu sukar diperolehi bagaikan menangkap cahaya bulan dengan tangan. Mereka cuba memperoleh kebahagiaan melalui pengumpulan. Bila mereka gagal dalam mengumpulkan kekayaan, memperoleh kedudukan, kuasa dan hormat serta keseronokan daripada kepuasan deria, mereka merana dan menderita, mencemburui orang lain yang 'berjaya'. Walau bagaimanapun, jika mereka 'berjaya' memperoleh kesemua perkara ini, mereka akan menderita juga kerana mereka takut akan kehilangan apa yang telah diperoleh mereka, ataupun keinginan mereka meningkat dan mahukan lebih banyak kekayaan, kedudukan yang lebih tinggi, lebih berkuasa dan lebih banyak keseronokan. Keinginan mereka tidak mungkin dipenuhi. Oleh sebab ini, pemahaman terhadap erti kehidupan amatlah penting, supaya kita tidak membazirkan terlalu banyak masa mengejar sesuatu yang tidak tercapai.

 

Dalam hal ini, penganutan sesuatu agama amatlah penting, kerana ia menggalakkan kesederhanaan dan menyeru seseorang supaya melihat melampaui kemahuan jasmani dan ego dirinya. Dalam Buddhisme, seseorang diingatkan bahawa dia adalah waris Karmanya dan penentu nasib dirinya. Demi mencapai kebahagiaan muktamad, dia mesti bersedia melepaskan keseronokan sementara. Walaupun seseorang tidak mempercayai kehidupan selepas kematian, tetapi adalah memadai untuk dia menjalani satu kehidupan yang baik dan mulia di dunia ini, menikmati keamanan dan kebahagiaan hidup di sini sekarang, di samping melakukan perbuatan demi manfaat dan kebahagiaan orang lain. Menjalani satu kehidupan yang positif dan berguna di muka bumi ini dan menghasilkan kebahagiaan untuk dirinya sendiri dan orang lain adalah jauh lebih baik daripada kehidupan yang mementingkan diri, yang mencuba memenuhi ego dan ketamakan diri.

 

Sekiranya, seseorang mempercayai wujudnya kehidupan selepas kematian, maka mengikut hukum Karma, kelahiran semula akan berlaku berdasarkan kualiti perbuatannya. Seseorang yang telah melakukan banyak perbuatan berpahala akan dilahirkan dalam keadaan dan persekitaran yang baik; dia akan menikmati kekayaan dan kejayaan, kecantikan dan kekuatan, kesihatan yang baik dan bertemu dengan sahabat serta guru yang baik dan berkerohanian tinggi. Perbuatan berpahala juga boleh membawa kepada kelahiran semula di alam syurga dan alam bahagia yang lain. Manakala perbuatan keji pula membawakan kepada kelahiran semula di alam yang menderita. Apabila seseorang memahami Hukum Karma, dia akan berusaha menghindari perbuatan keji dan cuba melakukan kebaikan sahaja. Dengan berbuat demikian, dia mendapat manfaat bukan sahaja dalam kehidupan ini, malah pada kehidupan-kehidupan akan datang.

 

Apabila seseorang memahami sifat semula jadi manusia, beberapa kesedaran yang penting akan timbul. Dia akan menyedari bahawa dirinya tidak seperti batu, kerana manusia mempunyai potensi tersirat untuk mengembangkan nilai-nilai kearifan, belas kasihan dan kewaspadaan di dalam dirinya. Di mana perkembangan dan kemajuan ini akan mengubah dirinya. Seseorang yang berpeluang mendengar Dharma, memahami bahawa adalah tidak mudah untuk dilahirkan sebagai seorang manusia. Tambahan pula, apabila menyedari bahawa kehidupan hanyalah sementara, maka seseorang harus gigih mempraktik Dharma sementara dia masih berkeupayaan untuk melakukannya. Dia juga menyedari bahawa mempraktik Dharma adalah satu proses pendidikan seumur hidup yang berupaya membongkar potensi dirinya sebenar, yang selama ini terperangkap di dalam minda dikaburi oleh kejahilan dan ketamakan.

 

Berdasarkan kesedaran dan kefahaman ini, seseorang akan lebih berwaspada terhadap apa dan cara dia berfikir, bercakap dan bertindak. Dia akan mempertimbangkan sama ada fikiran, percakapan dan perbuatannya adalah berfaedah, dibuat dengan niat belas-kasihan dan membawa kebaikan kepada dirinya dan juga orang lain. Dia akan menyedari erti sebenar mengikuti jalan yang membawa kepada perubahan diri sepenuhnya, yang dikenali oleh Buddhis sebagai Jalan Mulia Lapan Faktor. Jalan ini boleh membantu mengembangkan nilai moral (sila) seseorang dengan menghindari perbuatan keji dan memupuk kualiti positif yang membawa kepada perkembangan mental, kerohanian dan diri sendiri. Tambahan pula, ia mengandungi banyak teknik yang boleh digunakan untuk menyucikan fikiran, mengembangkan seluruh keupayaan minda, dan membawa perubahan menyeluruh ke arah membentuk satu personaliti yang sempurna. Amalan perkembangan mental (bhavana) sebegini memperluas dan memperdalamkan fahaman minda tentang semua pengalaman manusia, dan juga sifat semula jadi dan ciri-ciri segala fenomena, kehidupan dan alam semesta. Pendek kata, ia membawa ke arah perkembangan kearifan (panna). Apabila kearifannya timbul, kasih sayang, belas kasihan, kemurahan hati dan kebahagiaan juga turut timbul. Dia akan lebih berwaspada terhadap semua jenis kehidupan dan akan lebih memahami fikiran, perasaan dan motivasi dirinya.

 

Dalam proses perubahan diri, seseorang tidak lagi mengharapkan kelahiran abadi sebagai matlamat utama kehidupannya. Dia akan menetapkan matlamat yang lebih tinggi, mencontohi Buddha yang telah mencapai puncak kesempurnaan manusia dan telah sampai ke tahap yang tidak terperi, yang dikenali sebagai pencerahan atau  Nibbana. Di sinilah manusia memupuk keyakinan yang amat tinggi terhadap Tiga Permata dan mengambil Buddha sebagai matlamat kerohanian yang paling ideal. Dia akan berusaha gigih untuk menghapuskan ketamakan, memperkembangkan kearifan dan belas kasihan, dan bebas daripada ikatan Samsara sepenuhnya.

 

 

Buddhisme untuk manusia dalam masyarakat

 

Agama ini boleh dipraktik dalam masyarakat ataupun dalam pemencilan.

 

Sesetengah orang menyangka Buddhisme ialah suatu sistem yang terlalu tinggi dan mulia untuk diamalkan oleh kaum lelaki dan wanita dalam kehidupan harian mereka. Mereka juga menganggap bahawa seseorang terpaksa memencilkan diri di sebuah vihara atau sesuatu tempat yang sunyi sekiranya ingin menjadi seorang Buddhis yang sejati.

 

Ini adalah satu fahaman salah yang menyedihkan, yang  timbul akibat kejahilan terhadap Buddha. Serta-merta mereka membuat kesimpulan tentang Buddhisme setelah membaca atau mendengar sesuatu berkenaannya. Sesetengah orang terus membentuk interpretasi terhadap Buddhisme setelah membaca rencana atau buku yang memberi pandangan yang tidak sempurna atau berat sebelah terhadap Buddhisme. Pengarang-pengarang rencana dan buku seumpama ini mempunyai pemahaman yang terhad terhadap ajaran Buddha. Ajarannya bukan semata-mata untuk bhikkhu-bhikkhu di vihara sahaja, malah untuk kaum lelaki dan wanita biasa yang hidup di rumah bersama-sama keluarga mereka. Jalan Mulia Lapan Faktor adalah satu cara hidup Buddhis untuk semua lapisan orang. Cara hidup ini ditujukan kepada semua manusia tanpa sebarang pengecualian.

 

Majoriti besar orang dalam dunia ini tidak berupaya menjadi bhikkhu atau memencilkan diri mereka ke dalam gua ataupun hutan. Walau bagaimana ulia dan suci sekalipun Buddhisme, ia adalah tidak berfaedah kepada masyarakat jika mereka tidak dapat mempraktiknya dalam kehidupan harian dunia sekarang. Tetapi, jika anda dapat memahami semangat Buddhisme dengan betul, anda pasti dapat mengikut dan mengamalkannya dalam menjalani kehidupan sebagai seorang manusia biasa.

 

Sesetengah orang mungkin mendapati bahawa tinggal di kawasan yang terpencil adalah lebih sesuai untuk mempraktik Buddhisme; dalam erti kata lain, memencilkan diri daripada masyarakat orang ramai. Namun, orang lain mungkin mendapati pemencilan sedemikian membosankan dan melemahkan mereka dari segi fizikal dan mental. Oleh sebab demikian, ia mungkin tidak sesuai untuk perkembangan kehidupan kerohanian dan intelek mereka.

 

Meninggalkan kehidupan duniawi tidak bermakna melarikan diri secara fizikal daripada dunia ini. Sariputta, ketua pengikut Buddha, mengatakan bahawa seseorang mungkin tinggal di dalam hutan,  mengabdikan diri kepada amalan pertapa, tetapi dia mungkin dipenuhi dengan fikiran tidak suci dan 'kekejian'. Seorang lagi mungkin tinggal di dalam kampung atau bandar, tidak mengamalkan disiplin pertapa, tetapi mindanya mungkin suci dan bebas daripada 'kekejian'. Sariputta, pengikut agung Buddha berkata, 'Di antara dua orang ini, dia yang menjalani kehidupan suci di dalam kampung atau bandar adalah jauh lebih baik dan mulia daripada yang tinggal di dalam hutan.' (Majjhima Nikaya)

 

Kepercayaaan umum bahawa seseorang terpaksa meninggalkan kehidupan berkeluarga biasa untuk mengikuti ajaran Buddha adalah satu salah faham. Ia sebenarnya merupakan satu alasan tanpa disedari untuk tidak mempraktik Buddhisme. Terdapat banyak contoh dalam kesusasteraan Buddhis mengenai kaum lelaki dan wanita yang menjalani kehidupan biasa dan berkeluarga, tetapi mempraktik ajaran Buddha dan mencapai Nibbana. Vacchagotta, seorang pengembara pernah bertanya secara terus-terang kepada Buddha sama ada terdapat kaum lelaki dan wanita yang hidup berkeluarga berupaya mengikuti ajarannya dengan baik dan mencapai tahap kerohanian yang tinggi. Buddha menyatakan bahaya terdapat ramai kaum lelaki dan wanita yang menjalani kehidupan berkeluarga yang telah mengikuti ajarannya dan mencapai tahap kerohanian yang tinggi.

 

Adalah tidak salah menjalani kehidupan terpencil di suatu tempat senyap jauh daripada kebisingan dan gangguan. Tetapi, adalah lebih mulia dan tabah untuk mempraktik Buddhisme di kalangan orang ramai, membantu mereka dan berbakti kepada mereka. Dalam kes-kes tertentu, ia mungkin bermanfaat kepada sesetengah seorang memencilkan diri demi meningkatkan potensi minda dan perwatakannya. Ia juga merupakan permulaan kepada latihan moral, kerohanian dan intelek, supaya menjadi cukup kukuh untuk dia keluar semula dan membantu orang lain. Tetapi, jika seseorang menjalani seluruh hidupnya keseorangan, hanya memikirkan kebahagiaan dan pembebasan (salvation) diri, langsung tidak mengendahkan orang lain, ini sememangnya tidak selaras dengan ajaran Buddha yang berasaskan belas kasihan dan berbakti kepada orang lain.

 

Kemudian seseorang mungkin akan bertanya pula, 'Jika seseorang boleh mengikuti ajaran Buddha dalam kehidupan biasa, mengapa pula Buddha mengasaskan persaudaraan Sangha?' Persaudaraan tersebut memberi peluang kepada mereka yang ingin berbakti bukan setakat untuk pembangunan rohani dan intelek diri, tetapi juga untuk berbakti kepada orang lain. Agak mustahil untuk seorang insan biasa yang berkeluarga membaktikan seluruh hidupnya untuk kebajikan orang lain, tetapi seorang bhikkhu yang tidak mempunyai tanggungjawab  keluarga atau ikatan duniawi lain, berada dalam posisi yang lebih sesuai untuk membaktikan hidupnya 'demi kebaikan orang ramai'. (Dr Walpola Rahula)

 

Jadi apakah 'kebaikan' yang dapat diperolehi oleh orang ramai? Bhikkhu tidak dapat memberi keselesaan material kepada orang ramai, tetapi dia boleh memberi panduan kerohanian kepada mereka yang terganggu oleh masalah duniawi, masalah emosi kekeluargaan dan sebagainya. Bhikkhu membaktikan hidupnya menuntut pengetahuan Dharma yang diajar Buddha. Dia menerangkan Ajaran Buddha dalam bahasa yang mudah serta ringkas kepada orang ramai. Sekiranya mereka telah terlatih, dia akan membincangkan aspek-aspek ajaran Buddha yang lebih mendalam supaya semua akan mendapat bermanfaat dari segi intelek.

 

Di negara-negara Buddhis, bhikkhu-bhikkhu ditugaskan untuk mendidik muda-mudi. Ini menyebabkan negara-negara Buddhis tersebut mempunyai populasi yang fasih dan terpelajar dalam nilai-nilai kerohanian. Bhikkhu-bhikkhu juga memberi ketenangan kepada mereka yang menderita dan sedih dengan menerangkan bagaimana semua manusia tertakluk kepada kesengsaraan yang sama.

 

Pada masa yang sama, orang ramai diharap dapat memastikan kesempurnaan keperluan material para bhikkhu, kerana mereka tidak mempunyai sumber pendapatan yang dapat membekalkan dirinya dengan makanan, tempat perlindungan, perubatan dan pakaian. Dalam amalan Buddhis, sumbangan terhadap kesejahteraan hidup bhikkhu adalah berpahala kerana dengan berbuat demikian, ia membolehkan bhikkhu tersebut terus berjasa demi kesejahteraan orang ramai dan kesucian minda dirinya.

 

 

Cara hidup Buddhis untuk yang berumahtangga

 

Buddha berpendapat bahawa kebajikan ekonomi merupakan faktor kebahagiaan manusia, tetapi perkembangan moral dan kerohanian adalah perlu untuk kehidupan yang bahagia, aman dan tenteram.

 

Seorang lelaki yang bernama Dighajanu pernah melawat Buddha dan berkata, 'Yang Mulia, kami merupakan lelaki biasa yang menjalani kehidupan berkeluarga bersama isteri dan anak-anak. Sudikah Yang Mulia mengajar kami doktrin yang boleh membawa kebahagiaan di dunia ini dan yang kemudian?'

 

Buddha memberitahunya bahawa terdapat empat perkara yang boleh memberi seseorang kebahagiaan dalam dunia ini.

 

Pertama: dia perlu mahir, cekap, bersungguh-sungguh dan cergas dalam apa jua pekerjaan yang dibuatnya, dan dia perlu mengenal dan memahaminya dengan baik (utthana-sampada); 

 

Kedua: dia perlu mengawasi hasil pendapatannya yang telah diperoleh secara halal, dengan titik peluh (arakkha-sampada);

 

Ketiga: dia harus mempunyai sahabat-handai yang baik (kalyana-mitta) yang taat, terpelajar, berbudi, liberal dan arif, yang akan memimpinnya sepanjang jalan benar, menjauhi kejahatan;

 

Keempat : dia perlu mengawal perbelanjaannya, berpadanan dengan pendapatannya, tidak terlalu banyak atau terlalu sedikit. Contoh, dia tidak harus terlalu tamak menyimpan harta kekayaannya ataupun terlalu boros - dengan erti kata lain, dia harus hidup mengikut kemampuannya (sama-jivikata).

 

Seterusnya Buddha menkhutbahkan empat kebaikan yang akan membawa kebahagiaan pada kehidupan yang akan datang:

 

(1) Saddha: dia harus mempunyai ketaatan dan keyakinan terhadap nilai-nilai moral, kerohanian dan intelek;

 

(2) Sila: dia harus mengelakkan daripada membunuh dan mencederakan makhluk hidup, mencuri dan menipu, berzina, berbohong dan mengambil minuman memabukkan;

 

(3) Caga: dia harus melakukan kerja amal, murah hati, tanpa perpautan dan nafsu terhadap harta kekayaannya;

 

(4) Panna: dia harus memperkembangkan kearifannya yang akan membawa kepada penghapusan kesengsaraan, membawakan kepada kesedaran Nibbana.

 

Kadang-kala Buddha menerangkan secara terperinci tentang cara-cara menyimpan  dan membelanjakan wang. Umpamanya Buddha memberitahu Sigala - seorang pemuda lelaki bahawa dia harus membelanjakan satu perempat daripada pendapatannya ke atas perbelanjaan harian, separuh untuk pelaburan semula dalam perniagaannya dan satu perempat untuk kecemasan.

 

Buddha pernah memberitahu Anathapindika, seorang tuan punya bank yang masyhur. Dia merupakan salah seorang pengikut Buddha yang amat taat, dia juga telah mengasaskan vihara Jetavana yang terkenal di Savatthi untuk Buddha. Buddha memberitahunya bahawa seorang insan biasa yang menjalani kehidupan berkeluarga menikmati empat jenis kebahagiaan. Kebahagiaan yang pertama ialah mempunyai kekayaan yang mencukupi dan jaminan ekonomi, yang diperoleh melalui kaedah yang jujur dan betul (atthi-sukha); kedua ialah membelanjakan kekayaannya secara liberal untuk diri sendiri, keluarga, sahabat serta saudara-mara, dan atas perbuatan-perbuatan berpahala (bhoga-sukha); ketiga ialah bebas daripada sebarang hutang (anana-sukha); keempat ialah menjalani kehidupan yang suci dan bebas daripada kecelaan, tanpa melakukan kejahatan sama ada dalam bentuk fikiran, pertuturan ataupun perbuatan (anavajja-sukha).

 

Ingin ditekankan di sini bahawa tiga kebahagiaan pertama hanyalah kebahagiaan berbentuk material dan kebendaan 'tidak dapat dibandingkan dengan' kebahagiaan rohani yang muncul hasil daripada kehidupan suci dan tanpa kecelaan.

 

Daripada beberapa contoh yang diberikan di atas, kita dapat lihat bahawa Buddha menganggap kesejahteraan ekonomi sebagai satu faktor kebahagiaan manusia. Tetapi Buddha menolak sekiranya kemajuan yang dicapai hanyalah dalam bentuk material sahaja, tanpa berasaskan kerohanian dan moral. Sambil menggalakkan kemajuan material, Buddhisme sentiasa menitikberatkan perkembangan moral dan rohani peribadi insan untuk melahirkan satu masyarakat yang bahagia, aman dan tenteram.

 

Ramai orang berpandangan bahawa untuk menjadi seorang Buddhis yang baik, dia mestilah meninggalkan kehidupan duniawi. Ini adalah tidak benar. Apa yang diajar oleh Buddha ialah kita boleh menikmati keselesaan duniawi yang tidak melampau, tetapi pada masa yang sama, kita mesti sentiasa memperkembangkan aspek kerohanian dalam hidup kita. Sebagai seorang manusia biasa, kita boleh menikmati keseronokan deria tetapi kita tidak harus berpaut terhadap keseronokan tersebut sehinggakan ia menghalang kemajuan rohani kita. Buddhisme menekankan pentingnya untuk seseorang itu mengikuti Jalan Tengah.